Arabská čočková polévka

Hlavní ingrediencí v této orientální polévce je červená čočka, nenáročná luštěnina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku.

červená čočka je bohatý zdroj železa a bílkovin

Červená čočka je nutričně bohatá luštěnina

Luštěniny tvoří více než 25% proteinů, což představuje skvělou náhradu masa pro lidi, kteří se stravují rostlinně. Obsahují vlákninu, důležité minerály a fytochemikálie, které chrání lidský organismus před chronickými onemocněními, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.

Červená čočka se velmi snadno a rychle připravuje z jiných luštěnin. Je přirozeným zdrojem železa, je vhodné jíst ji během chřipky a průjmu. Výborně čistí játra. Nenafukuje jako ostatní luštěniny, takže ji není třeba namáčet.

Přeneste se do Perského zálivu a ochutnejte vynikající orientální arabskou čočkovou polévku.

Ingredience:

  •   miska červené čočky
  •   1ks větší cibule
  •   3 stroužky česneku
  •   3 stonky stopkového celeru
  •   3 ks brambory
  •   šťáva z 1/2 citronu na závěr
  •   1,5l vody nebo zel. vývar
  •   3 ks bobkový list
  •   2 čl. mletý římský kmín
  •   2 čl. mletý koriandr
  •   1 čl. černý mletý pepř
  •   1 čl. mletá kurkuma
  •    sůl podle chuti

Postup:

  1. Červenou čočku si promyjeme, dokud nebude čistá voda.
  2. Na olivovém oleji zpěníme cibuli a po chvilce přidáme všechna koření. Mícháme, dokud nezačnou koření vonět.
  3. Přidáme celer, brambory a čočku. Zalijeme vývarem/teplou vodou. Přihodíme bobkové listy, osolíme dle chuti a vaříme na mírném plameni do měkka.
  4. Po uvaření (cca 20 min) nezapomeňte vyjmout bobkové listy a vše dohladka rozmixujeme. Na závěr přilijeme citrónovou šťávu. Ozdobit můžeme petrželkou nebo koriandrem.

arabská čočková polévka servírovaná v bílé misce s pečivem a pokapaná s citrónem

Dobrou chuť.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/lentils#benefits

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz