Arabská čočková polévka
Hlavní ingrediencí v této orientální polévce je červená čočka, nenáročná luštěnina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku.
Červená čočka je nutričně bohatá luštěnina
Luštěniny tvoří více než 25% proteinů, což představuje skvělou náhradu masa pro lidi, kteří se stravují rostlinně. Obsahují vlákninu, důležité minerály a fytochemikálie, které chrání lidský organismus před chronickými onemocněními, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.
Červená čočka se velmi snadno a rychle připravuje z jiných luštěnin. Je přirozeným zdrojem železa, je vhodné jíst ji během chřipky a průjmu. Výborně čistí játra. Nenafukuje jako ostatní luštěniny, takže ji není třeba namáčet.
Přeneste se do Perského zálivu a ochutnejte vynikající orientální arabskou čočkovou polévku.
Ingredience:
- miska červené čočky
- 1ks větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 stonky stopkového celeru
- 3 ks brambory
- šťáva z 1/2 citronu na závěr
- 1,5l vody nebo zel. vývar
- 3 ks bobkový list
- 2 čl. mletý římský kmín
- 2 čl. mletý koriandr
- 1 čl. černý mletý pepř
- 1 čl. mletá kurkuma
- sůl podle chuti
Postup:
- Červenou čočku si promyjeme, dokud nebude čistá voda.
- Na olivovém oleji zpěníme cibuli a po chvilce přidáme všechna koření. Mícháme, dokud nezačnou koření vonět.
- Přidáme celer, brambory a čočku. Zalijeme vývarem/teplou vodou. Přihodíme bobkové listy, osolíme dle chuti a vaříme na mírném plameni do měkka.
- Po uvaření (cca 20 min) nezapomeňte vyjmout bobkové listy a vše dohladka rozmixujeme. Na závěr přilijeme citrónovou šťávu. Ozdobit můžeme petrželkou nebo koriandrem.
Dobrou chuť.
Zdroje: