Červená rýže s mrkví a kešu
Dostupnost různých druhů rýže je dnes obrovská, v obchodech můžete nalézt pestrobarevnou škálu z různých koutů světa. Inspirujte se dnešním zdravým receptem, kde v hlavní roli bude červená rýže, mrkev, tempeh a kešu oříšky.
Červená rýže překvapí blahodárnými účinky
Červená rýže svým vzhledem rozhodně působí exoticky oproti klasické bílé rýži a servírovaná na talíři okamžitě budí pozornost.
Je to celozrnný druh rýže, která pochází z Thajska, avšak v dnešní době se pěstuje na některých místech v Itálii a Francii.
Červená rýže je nutričně velmi bohatá. Jelikož nebyla zbavena slupek, ani leštěním připravena o povrchovou vrstvu, obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a dalších cenných látek. Červená rýže je dobrým zdrojem bílkovin, sacharidů a vlákniny. Dokonce skrývá i větší podíl nenasycených mastných kyselin. Také je nabitá řadou důležitých antioxidantů i flavonoidů. Z minerálních látek tato obilovina obsahuje hlavně železo, vápník, zinek a hořčík. Rovněž obsahuje vitamíny E a D, riboflavin i thiamin.
Ingredience
- 1 pl ghee nebo olivového oleje
- 1 miska cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 miska nahrubo nastrouhané mrkve
- 1+1/2 misky červené rýže
- 1 balení tempehu (volitelné)
- 1/4 čl. mletého pepře
- 1/2 šálku kešu oříšků
- sůl podle chuti
Postup
- Červenou rýži si propláchneme a namočíme na noc do vody. Druhý den vodu vylijeme a červenou rýži vaříme v čisté, mírně osolené vodě v poměru 1:3 (1 díl rýže, 3 díly vody).
- Než se rýže vaří, jdeme na přípravu ostatních surovin. Jako první si na pánvi na sucho osmahneme kešu oříšky. Než se praží, na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. Když oříšky zhnědnou, dáme je stranou a na stejné pánvi na oleji/ghee orestujeme cibulku. Přidáme nastrouhanou mrkev, pepř, sůl a dusíme přibližně 10 minut.
- K mrkvové směsi přidáme uvařenou rýži, na kostičky nakrájený tempeh (nemusí být) a kešu oříšky. Vše pořádně promícháme. Hotovou červenou rýži s mrkví a kešu můžeme servírovat jako přílohu, hodí se však také jako hlavní jídlo
Dobrou chuť.