Gazpacho - studená polévka
Studená polévka? Ano, prosím…a hlavně v létě. Připravte si s námi gazpacho, tradiční španělskou studenou polévku, která je plná vitamínů, příjemně osvěží během horkých letních dnů a zároveň zasytí.
Seznamte se s gazpachem
Gazpacho je studená zeleninová polévka, která pochází z jižních oblastí Pyrenejského poloostrova. Hustota a použité ingredience se v jednotlivých regionech liší. Gazpacho se také zvykne podávat v řidší podobě, než nápoj. Jeho hlavními složkami jsou rajčata, olivový olej, česnek, ocet a chléb. Zvyknou se do něj přidávat i jiné druhy zeleniny, jako je paprika, okurka, cibule.
Gazpacho je přírodním zdrojem vitamínů (A, C a E), sacharidů, fosforu, železa, vápníku, hořčíku, manganu, zinku, mědi, draslíku a sodíku. V polévce najdeme také spoustu vlákniny a antioxidačních látek, jako je lykopen, který dává rajčatům jejich červené zbarvení, a karotenoidy.
Ingredience
- 1 okurka, oloupaná a nakrájená
- 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená
- 1 zelená paprika zbavená semínek a nasekaná
- 1 kg zralých krájených rajčat
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 2 jarní cibulky, ořezané a nakrájené nadrobno
- 75 g starého křupavého bílého chleba, nasekaného
- 2–2 ½ lžíce vinného octa nebo podle chuti citrónová šťáva
- sůl / pepř podle chuti
- olivový olej
- bazalka k dochucení
Postup
- Okurku, papriku, rajčata, česnek a jarní cibulku vložíme do velké mísy, přidáme chléb a dobře dochutíme solí a pepřem. Přidáme ocet (citronovou šťávu), pár lžic olivového oleje a promícháme rukama. Přikryjeme a dáme zchladit do chladničky. Nechte marinovat alespoň 30 minut nebo nejlépe přes noc.
- Zeleninovou směs dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Konzistenci si upravíme olivovým olejem, doladíme chuť octem, solí nebo pepřem. Přikryjeme a znovu vychladíme, dokud opravdu nebude gazpacho vychlazeno. Podáváme samotné, ozdobené čerstvou bazalkou a s opečeným toastem.
Dobrou chuť 🙂