Hruškovo - zázvorový čaj s badyánem
Z hrušek lze připravit spoustu chutných receptů, které potěší chuťové pohárky. Ale zkoušeli jste už uvařit z hrušek čaj? Provoní vám celou kuchyni a obzvláště jedna ingredience v něm má extra benefity pro zdraví.
Badyán - hvězdička pro zdraví
Pokud máte v oblibě vietnamskou polévku Pho, právě badyán je v ní jednou z hlavních ingrediencí.
Badyán, který je plodem stále zeleného stromu, je nabit ochrannými antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály v těle. Mezi hlavní sloučeniny podporující zdraví patří linalool, kvercetin, anetol, kyselina šikimová, kyselina gallová a limonen.
Z nutričního hlediska badyán obsahuje i základní vitamíny, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C, niacin, pyridoxin, kyselina pantotenová a riboflavin.
Z minerálů v badyánu naleznete vápník, železo, fosfor, draslík, mangan, zinek a hořčík.
V tradiční čínské medicíně (TCM) je badyánová výživa považována za regulaci energie Qi (Či) a vnímána jako jang – posilující (teplá) potravina. Zjistilo se, že je užitečná jako uklidňující koření pro boj proti zimním nachlazením a chřipkovým stavům.
Ingredience
- 2ks hrušek
- kousek čerstvého zázvoru
- 1ks dřívko skořice
- 2ks badyánových hvězdiček
- cca 1l vody
Postup
Hrušky a zázvor si nakrájíme na plátky. V hrnci je zalijeme litrem vody, přidáme skořici s badyánem a přivedeme k varu. Po chvíli odstavíme z plotny, můžeme čaj nechat ještě louhovat pár minut. Podle chuti po mírném vychladnutí můžete hruškový čaj dosladit medem.
Na zdraví.
Zdroje: