Kokosová polévka s hlívou
Hlíva ústřičná má nespočet využití v kuchyni. Můžete ji vařit, péct, smažit… věděli jste však o jejím příznivém vlivu na zdraví? Betaglukan obsažený v hlívě pomáhá regenerovat těžce poškozené buňky a tkáně. Pravidelnou konzumací hlívy můžeme stimulovat a podpořit imunitní systém.
Hlíva ústřičná a její benefity
Hlíva ústřičná je běžný druh jedlé houby. Své jméno dostala kvůli zbarvení a tvaru, který je podobný ústřici. Často se konzumuje jako potravina, ale dostupné jsou i výživové doplňky z hlívy ústřičné. V některých alternativních medicínách, jako je tradiční čínská medicína (TCM), se hlíva ústřičná používá k léčbě různých zdravotních onemocnění.
Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem beta-glukanů, což jsou polysacharidy, které prokazatelně podporují imunitní systém. Pleuran je konkrétně typ beta-glukanu dodávaného hlívou ústřičnou. Tento typ vlákniny může podporovat ochranu těla před infekcí.
Ingredience
- 500g hlíva ústřičná
- 1 ks cibule
- olivový olej
- 1pl červená kari pasta
- 500ml kokosové mléko v plechovce
- kousek strouhaného zázvoru
- 1 stroužek strouhaného česneku
- 1 a ½ - 2 l vývar / voda
- sezamová semínka
- rýžové nudle
- čerstvý koriandr
- tofu natural
Postup
- Hlívu si nakrájíme na pásky. Na zpěněnou cibuli dáme kari pastu, česnek a zázvor. 2 minutky restujeme, přidáme vodu / vývar a přivedeme k varu.
- Přidáme hlívu a necháme na mírném ohni vařit přibližně 10 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko, vaříme 5 minut a odstavíme. Hlívovou polévku servírujeme s rýžovými nudlemi, čerstvým koriandrem, opečenými sezamovými semínky a nakrájeným tofu.
Dobrou chuť.