Krupoto s fazolemi edamame
Nahraďte rýži ječnými kroupami, přidejte luštěninu edamame a chutná obměna klasického rizota je na světě.
Edamame - rostlinný zdroj bílkovin
Víte, proč byste měli sáhnout po mladých sojových bobech edamame?
V japonštině "eda" znamenají stonky a "mame" je fazole. V Japonsku se konzumuje edamame již od pradávna, avšak za poslední roky se tyto mladé sojové boby těší oblibě po celém světě.
Edamame jsou jedlé mladé sójové boby, které se sklízejí ještě před dozráním. Mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Poskytují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro tělo. Jsou skvělou alternativou k živočišným bílkovinám, pokud upřednostňujete rostlinnou stravu.
Edamame je také bohaté na několik vitamínů a minerálů, zejména na vitamín K a folát. Dostatečný příjem folátu je obzvláště důležitý pro těhotné ženy a malé děti, neboť je zodpovědný za tvorbu červených krvinek a zdraví mozku.
Ingredience
- miska ječných krup
- miska zmrazených edamame
- 1ks červená cibule
- olivový olej
- 1ks menší cuketa
- 180g tofu uzené
- sůl/koření/lahůdkové sušené droždí
- vařená řepa (nemusí být)
Postup
- Ječné kroupy si na noc namočíme. Druhý den je propláchneme v čisté vodě a v osolené vodě uvaříme do měkka.
- Cibuli očistíme, orestujeme na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou cuketu, uzené tofu a dusíme cca 15 minut, dokud cuketa nezměkne. Můžeme podlít trochou vody nebo zeleninovým vývarem.
- Mražené edamame nasypeme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme chvíli odpočívat.
- K zeleninové směsi přidáme uvařené kroupy, přecezené edamame, osolíme a opepříme podle chuti. Vše pořádně promícháme a posypeme lahůdkovým sušeným droždím. Ozdobit můžeme vařenou červenou řepou, která se ke krupotu chuťově velmi hodí.
Dobrou chuť.
Zdroje: