Zázrační elixír: Znáte zlaté kurkumové mléko?
Je to skutečný elixír zdraví – jednoduchý, rychlý, zvládnutelný i bez kuchařských dovedností. Najděte si čas pro sebe, pohodlně se usaďte do gauče a vychutnejte si lahodné zlaté kurkumové mléko.
O kurkumě
Ajurvéda je známá používáním voňavých a barevných koření, které nejen lahodně dochutí jídlo, ale jsou také zdrojem energie a zdraví. Zlaté kurkumové mléko je klasikou v indické kuchyni již po staletí. Zahřeje ty, kterým je zima, upraví trávení a také uklidní a prohloubí spánek.
Hlavní složkou tohoto zlatého lektvaru zdraví je kurkuma - nazývaná také indický šafrán pro její zářivě žlutou barvu (podobnou šafránu i když s ním nemá nic společného). Pochází z Asie (stopy jejího používání sahají až 4000 let dozadu), patří do čeledi zázvorovitých a je tedy příbuzná zázvoru.
Kurkuma, přesnější kurkuminoidy jsou všeobecně známé pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti s širokou škálou výhod a využití. Přečtěte si také náš článek o kurkumě, kde se dozvíte množství senzačních informací.
Přidáním dalších ingrediencí vznikne lahodný nápoj, který potěší duši i tělo.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka (můžete nahradit i rostlinným)
- 1 čl. mleté kurkumy
- 1/4 čl. mletého zázvoru
- 1 celá tyčinka skořice (nebo 1/4 čl. mleté skořice)
- 1 pl ghee (přepuštěné máslo) nebo kokosový olej
- 1 pl sladidla dle výběru (např. javorový, datlový sirup, med)
- špetka mletého kardamonu nebo 2-3 lusků kardamonu
- špetka mletého pepře
Postup
- Mléko zahřejeme na mírném plameni. Přidáme kurkumu, zázvor, skořici, pepř a kardamom. Směs povaříme 5 - 10 minut (nesmí vařit). Potom odstavíme a necháme ještě několik minut louhovat.
- Kurkumové mléko přecedíme přes sítko do hrníčku. Po mírném vychladnutí přidáme ghee a sladidlo. Pijeme teplé.
Náš tip: účinek zlatého kurkumového mléka je efektivnější v případě, že při jeho přípravě použijete i trochu čerstvého strouhaného zázvoru.
Na zdraví.
Zdroje: