Květákový steak
Když se řekne steak, každý si představí kus dobře propečeného masa (nebo i mírně krvavého). Dnešní recept však potěší vegetariány a vegany, protože steak připravíme z květáku. Snáze se připravuje, rychleji krájí a chuť je vynikající.
Vše, co potřebujete vědět o květáku
Květák patří do kategorie košťálové zeleniny s přirozeně vysokým obsahem vlákniny a vitamínů B. Poskytuje antioxidanty a fytonutrienty, které mohou chránit před rakovinou.
Za zmínku stojí sulforafan, který najdete kromě květáku i v ostatní košťálové zelenině jako je kapusta, brokolice či zelí (sulforafan je to, co dává košťálové zelenině její hořkou chuť).
Zajímavost: Za posledních 30 let se konzumace většího množství košťálové zeleniny spojuje s nižším rizikem rakoviny plic a tlustého střeva. Studie naznačují, že sloučeniny obsahující síru, známé jako sulforafan, mohou pomoci v boji proti různým typům rakoviny.
Květák díky vitamínu K podporuje zdraví kostí a správnou srážlivost krve.
Cholin je důležitý vitamínový faktor v květáku, který pomáhá při spánku, pohybu svalů, učení a paměti. Pomáhá také udržovat strukturu buněčných membrán, napomáhá při přenosu nervových vzruchů, vstřebávání tuků a redukuje chronické záněty.
Ingredience
- 1 hlavička květáku
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 pl strouhaného parmazánu (může být i rostlinný sýr ve vegan verzi)
- 1/2 čl. cibulového prášku
- 1/2 čl. česnekového prášku
- 1/2 čl. papriky sladké mleté
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobení
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Nachystáme si plech s pečícím papírem. V malé misce smícháme olej, parmazán (nebo nastrouhaný rostlinný sýr), cibulový, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř podle chuti. Odstraňte listy ze spodní části květáku a rozkrojíme ho na poloviny. Potom tyto dva kusy nakrájejte na polovinu, abyste vytvořili „steaky“.
- Přeneseme je na plech a potřeme po celém povrchu (nahoře, spodek a boky) připravenou olejovou směsí. Pečeme, dokud není stonek měkký a dozlatova zbarvený, cca 20 minut. Vyjměte z trouby a (kdo má rád může posypat ještě strouhaným sýrem) ozdobte čerstvou petrželkou. Podáváme samotné nebo s libovolnou přílohou.
Dobrou chuť.