Mangové čatní
Čatní (anglicky chutney) je souhrnný název pro husté omáčky, pocházející z Indie, které jsou připravovány z mnoha různých surovin. Může se v nich kombinovat ovoce, zelenina, různé druhy koření a další přísady. Jejich chuť je rozmanitá – od sladké až po slanou, hořkou nebo třeba pikantní, jako je náš dnešní recept na čatní z manga.
Mango - přírodní “pilulka” na zdraví
Toto tropické ovoce má neobvykle vysoký obsah hned tří antioxidantů – vitamínu C, E a betakarotenu. Všechny jsou nezbytné pro náš imunitní systém. Chrání naše tělo před volnými radikály a stárnutím buněk.
Mango patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitamínu B6. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí, špatným soustředěním a depresemi. Betakaroten, mangan a měď, pečují o zdravou barvu a pigmentaci pleti. Velké množství draslíku působí na vylučování přebytečných tekutin a tuků z těla.
V mangu najdeme také hořčík, mangan, zinek, kyselinu pantotenovou, vápník, fosfor, a sodík.
Konzumace plodů manga je ideální i pro lidi, kteří trpí alergií na citrusové plody.
Zajímavost: V Asii se mango již tradičně používá jako přírodní pleťová maska pro rozjasnění a zjemnění pokožky. Stačí, když se dužinu manga rozmačkáte vidličkou a nanesete na očištěnou pleť. Nechte 15 minut působit a opláchněte vlažnou vodou.
Ingredience
- 500g manga
- kousek čerstvého zázvoru
- 1čl mletý koriandr
- 1čl mleté chilli
- 1čl mletá kurkuma
- 40g třtinového cukru
- špetka soli
- lístky z jednoho stonku máty
- 2čl šťávy z limetky
Postup
Mango očistíme a nakrájíme na malé kousky. Zázvor očistíme a nastrouháme. Do mixéru vložíme mango se zázvorem a všechny ostatní ingredience. Dáme zchladit a můžeme podávat. Čatní se výborně hodí ke grilování, k různým vegetariánským nebo masitým jídlům. Také skvěle chutná samotné na čerstvém pečivu.
Dobrou chuť :-)