Matcha koláčky

Znáte čaj matcha? Upečte si z něj zdravé koláčky.
Vykouzlíte zajímavou chuť a neobvyklou barvu sladkosti, která zkrášlí například i vánoční stůl.

Zelené kulaté koláčky z matcha čaje jsou 4 kusy naskládané na sobě a provázané provázkem. V pozadí je zelený čaj matcha v misce a před ním polovina koláčku. Všechno je to položeno na dřevěném stole.

Matcha je zelený zázrak

Matcha je 100% zelený čaj rozemletý na jemný prášek. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. To znamená, že když pijete čaj matcha, konzumujete celý čajový list. Zejména díky tomu je čaj matcha 10x silnější než šálek běžného zeleného čaje. I proto je matcha skvělý pomocník při soustředění, dodává silnou dávku energie až na 6 hodin, působí jako silný antioxidant a napomáhá správnému fungování trávení.

Matcha má relativně vysoký obsah kofeinu ve srovnání s jinými zelenými čaji, což mu dodává jedinečnou vůni a chuť.

Zelený prášek čaje matcha je v misce a při něm je matcha smetáček na přípravu matcha čaje.

Zelený čaj Matcha, díky svému jedinečnému složení bioaktivních sloučenin, nabízí širokou škálu potenciálních zdravotních výhod. Obsahuje vysokou koncentraci fenolových kyselin, kvercetinu, rutinu, theaninu a chlorofylu, které převyšují koncentrace jiných zelených čajů. Obecně není doporučeno vypít více než dva šálky denně a pokud jste citliví na kofein nepít čaj v odpoledních hodinách.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 pl matcha prášku
  • 2 pl mletých lněných semínek
  • 5 pl vody
  • 3/4 šálku kokosového oleje
  • 1 šálek moučkového cukru
  •  špetka soli

Postup

  1. Ve velké misce smícháme mouku a prášek ze zeleného čaje matcha. V malé misce smícháme lněná semínka s vodou a necháme pár minut odstát, dokud mírně nezhoustnou. Je to náhrada vajíčka. Mezitím ve velké míse mixérem vyšleháme změklý kokosový olej, moučkový cukr a sůl do krémové konzistence.
  2. Přidáme „lněné vajíčko“ do směsi kokosového oleje a dobře promícháme, dokud se nespojí. Postupně přidáváme mouku, prášek ze zeleného čaje matcha. Mícháme, dokud nebude těsto hladké. Hotové těsto odložíme do chladu na minimálně 2 hodiny, nejlépe na noc.
  3. Začínáme pracovat s odleženým těstem. Tvarujeme kolečka, cca 7mm silná a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 15 minut, nebo dokud okraj sušenek nezačne být jemně zlatohnědý.

Dobrou chuť.

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz