Pečená žampionová polévka
Polévka se nemusí pouze vařit. Ingredience v této výživné žampionovo - květákové polévky budete péct. Inspirujte se.
Žampiony a výživa
Sněhově bílé kloboučky si našly své místo v gastronomii pro svou nezaměnitelnou chuť. Nabízejí nám však víc než jen potěšení chuťových skleniček.
Žampiony obsahují cenný vitamín D, který v zimě neumíme nahradit ze slunce. Proto bychom je měli zařadit do jídelníčku v zimních měsících. Také je konzumujte v létě. Zajímavou látkou, kterou naleznete v houbách je ergothionein, který má nejen silný antioxidační účinek, ale velmi účinně chrání kůži před UV zářením.
Za zmínku stojí také vitamín B1, B2 a B6, kyselina listová, draslík, fluor, zinek a jód. V žampionech najdete spoustu vlákniny, která snižuje cholesterol a podporuje imunitu.
Ingredience
- 1 ks menší květák
- 1 ks cibule
- 250g žampionů
- 2 stroužky česneku
- rostlinné mléko / zeleninový vývar
- olivový olej
- sůl / pepř podle chuti
Postup
- Příprava je velmi jednoduchá. Květák, žampiony a cibuli si nakrájíme na drobné kousky. Nachystáme si plech s pečícím papírem a všechny pokrájené ingredience na něj přemístíme. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a podle chuti přidáme pepř. Pečeme cca 25 minut při 200 stupních, pokud není vše upečeno.
- Po upečení hotovou směs přemístíme do většího hrnce. Mixujeme tyčovým mixérem a přiléváme rostlinné mléko nebo zeleninový vývar do požadované konzistence.
- Na závěr můžete polévku ozdobit smetanou a lístky baby špenátu.
Dobrou chuť.
Zdroje:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/mushrooms/