Pečené batáty plněné avokádem

 Hlídáte si svůj cholesterol? S tímto chutným a rychlým receptem se o zvýšení cholesterolu bát nemusíte.

Sladké brambory, batáty jsou pečené a plněné avokádem a rukolou, servírované na černém talíři.

Proč bychom měli konzumovat víc batáty?

Odlišnost batátů od konzumních brambor nespočívá jen v barvě, ale také v obsahu látek. Jejich oranžové zbarvení způsobuje vysoký obsah karotenoidů, především betakarotenu-rostlinného barviva, které příznivě působí proti vzniku rakoviny dásní, úst, slinivky břišní a žaludku.

Tři kusy batátů jsou položeny v hnědé kameninové misce, pod kterou je kousek modrobílé látky.

Zajímavost: sladké brambory obsahují významné množství betakarotenu, jelikož v jednom batátu je obsaženo více než 170 procent doporučené denní dávky betakarotenu.

Sladké brambory podporují náš imunitní systém a mají protizánětlivé složky, které bojují proti vzniku nemocí.

Batáty jsou bohaté na obsah vitaminu A, C, i vitaminu B5, B6, E manganu a draslíku. Konzumace sladkých brambor je účinná při pocitech plnosti a nafouknutého břicha, které předcházejí nepříjemnou zácpu, ale i při žaludečních vředech, protože mají na žaludek uklidňující účinek. Batáty podporují správné trávení a pravidelnou stolici.

Avokádo a cholesterol

I když avokádo běžně řadíme mezi zeleninu, ve skutečnosti se jedná o ovoce.

Díky svému vysokému obsahu mastných kyselin zvyšuje avokádo produktivitu HDL (dobrého) cholesterolu. Konzumace avokáda přispívá k prevenci srdečně - cévních onemocnění, mezi nimi ik prevenci aterosklerózy, k nemocem oběhové soustavy a k prevenci chorob krevního tlaku. Vlastnost avokáda „opravit“ krevní tlak zesiluje vysoký obsah hořčíku a draslíku.

Ingredience

  • 4ks menší batáty
  • 2 ks vyzrálého avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • sůl / pepř
  • olivový olej
  • šťáva z ½ citronu
  • koriandr
  • rukola
  • černý sezam na ozdobu

Postup

  1. Sladké brambory pečlivě omyjeme a osušíme. Poklademe je na plech, vidličkou propícháme a potřeme olivovým olejem. Dáme je péct do trouby na 200 stupňů přibližně 40 minut.
  2. Než se sladké brambory pečou, připravíme si avokádovou nádivku. Zde je velmi důležité, aby avokádo bylo dostatečně vyzrálé. Vydlabeme ho lžící do misky, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, pokrájený koriandr a zalijeme citronovou šťávou. Vše pořádně promícháme a rozmačkáme vidličkou.
  3. Hotové brambory necháme trošku vychladnout. Překrojíme je uprostřed a otevřeme. Na spodek dáme rukolu a plníme avokádovou nádivkou. Jako ozdobu posypeme černým sezamem.

Dobrou chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz