Pečené batáty plněné avokádem
Hlídáte si svůj cholesterol? S tímto chutným a rychlým receptem se o zvýšení cholesterolu bát nemusíte.
Proč bychom měli konzumovat víc batáty?
Odlišnost batátů od konzumních brambor nespočívá jen v barvě, ale také v obsahu látek. Jejich oranžové zbarvení způsobuje vysoký obsah karotenoidů, především betakarotenu-rostlinného barviva, které příznivě působí proti vzniku rakoviny dásní, úst, slinivky břišní a žaludku.
Zajímavost: sladké brambory obsahují významné množství betakarotenu, jelikož v jednom batátu je obsaženo více než 170 procent doporučené denní dávky betakarotenu.
Sladké brambory podporují náš imunitní systém a mají protizánětlivé složky, které bojují proti vzniku nemocí.
Batáty jsou bohaté na obsah vitaminu A, C, i vitaminu B5, B6, E manganu a draslíku. Konzumace sladkých brambor je účinná při pocitech plnosti a nafouknutého břicha, které předcházejí nepříjemnou zácpu, ale i při žaludečních vředech, protože mají na žaludek uklidňující účinek. Batáty podporují správné trávení a pravidelnou stolici.
Avokádo a cholesterol
I když avokádo běžně řadíme mezi zeleninu, ve skutečnosti se jedná o ovoce.
Díky svému vysokému obsahu mastných kyselin zvyšuje avokádo produktivitu HDL (dobrého) cholesterolu. Konzumace avokáda přispívá k prevenci srdečně - cévních onemocnění, mezi nimi ik prevenci aterosklerózy, k nemocem oběhové soustavy a k prevenci chorob krevního tlaku. Vlastnost avokáda „opravit“ krevní tlak zesiluje vysoký obsah hořčíku a draslíku.
Ingredience
- 4ks menší batáty
- 2 ks vyzrálého avokáda
- 2 stroužky česneku
- sůl / pepř
- olivový olej
- šťáva z ½ citronu
- koriandr
- rukola
- černý sezam na ozdobu
Postup
- Sladké brambory pečlivě omyjeme a osušíme. Poklademe je na plech, vidličkou propícháme a potřeme olivovým olejem. Dáme je péct do trouby na 200 stupňů přibližně 40 minut.
- Než se sladké brambory pečou, připravíme si avokádovou nádivku. Zde je velmi důležité, aby avokádo bylo dostatečně vyzrálé. Vydlabeme ho lžící do misky, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, pokrájený koriandr a zalijeme citronovou šťávou. Vše pořádně promícháme a rozmačkáme vidličkou.
- Hotové brambory necháme trošku vychladnout. Překrojíme je uprostřed a otevřeme. Na spodek dáme rukolu a plníme avokádovou nádivkou. Jako ozdobu posypeme černým sezamem.
Dobrou chuť.