Podzimní dýňová polévka

Každé roční období s sebou přináší typický druh zeleniny nebo ovoce. Pro podzim je to jednoznačně dýně. Věděli jste, že z botanického hlediska je dýně vlastně ovoce?

dýňová polévka sytě-žluté barvy servírovaná v hnědé misce ozdobená dýňovými semínky a větvičkou tymiánu. Miska s polévkou je položena na dřevěném stole, v rohu je kousek hnědého pytle.

Dýně hokaido a zdraví

Dýně hokaido má ve srovnání s jejími příbuznými odrůdami vysoký obsah živin, protože obsahuje méně vody než jiné druhy dýní. Jako všechny dýně, i dýně hokaido stimuluje činnost ledvin a močového měchýře, protože díky vysokému obsahu draslíku přirozeně odvádí vodu.

dýně hokkaido je položena na dřevěném podnosu, kousek dýně je odříznut, vidět semínka a žlutou dužninu.

Dýně hokaido vděčí za svoji zářivou oranžovo-červenou barvu bohatým betakarotenům. V těle se tyto betakaroteny přeměňují na vitamín A, který je nezbytný pro udržení zdravých očí, pokožky a vlasů. Jedlá slupka dýně hokkaido je obzvláště bohatá na betakaroteny, obsahuje i značné množství vitamínů B1, B2 a B6, vitamíny C a E, jakož i kyselinu listovou, hořčík, železo a fosfor.

Ingredience

  • 1ks hokaido dýně
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek celeru
  • 3 ks brambor
  • 1 ks mrkev
  • 2 pl rajčatový protlak
  • šťáva z půlky citronu na závěr
  • kousek strouhaného zázvoru
  • 1 a 1/2l voda (zeleninový vývar)
  • 200 ml rostlinná smetana
  • 1 čl. kmín mletý
  • 1/2 čl. muškátový ořech
  • 1/2 čl. kurkuma
  • 1/2 čl. pepř
  • sůl podle chuti
  • dýňová semínka, vařená cizrna na ozdobu

Postup

  1. Na oleji osmahneme cibuli do zlata, přidáme nastrouhaný česnek a zázvor. Po chvilce přidáme všechny koření, které spolu opékáme dokud nezačnou vonět. Přimícháme rajčatový protlak a na kostičky nakrájenou dýni, mrkev, brambor, celer a zalijeme vodou. Když je zelenina dobře uvařená, rozmixujeme vše ponorným mixérem do hladka.
  2. Přidáme rostlinnou smetanu, ochutíme šťávou z citronu a solí. Dýňová semínka nasucho osmahneme na pánvičce dokud trošku nezhnědnou a nezačnou pukat. Hotovou polévku servírujeme ozdobenou s cizrnou a opečenými dýňovými semínky.

Dobrou chuť.

hokkaido polévka žluté barvy servírovaná v kameninovém talíři s ponořenou stříbrnou lžící a ozdobenou dýňovými semínky.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin#TOC_TITLE_HDR_2

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz