Podzimní dýňová polévka
Každé roční období s sebou přináší typický druh zeleniny nebo ovoce. Pro podzim je to jednoznačně dýně. Věděli jste, že z botanického hlediska je dýně vlastně ovoce?
Dýně hokaido a zdraví
Dýně hokaido má ve srovnání s jejími příbuznými odrůdami vysoký obsah živin, protože obsahuje méně vody než jiné druhy dýní. Jako všechny dýně, i dýně hokaido stimuluje činnost ledvin a močového měchýře, protože díky vysokému obsahu draslíku přirozeně odvádí vodu.
Dýně hokaido vděčí za svoji zářivou oranžovo-červenou barvu bohatým betakarotenům. V těle se tyto betakaroteny přeměňují na vitamín A, který je nezbytný pro udržení zdravých očí, pokožky a vlasů. Jedlá slupka dýně hokkaido je obzvláště bohatá na betakaroteny, obsahuje i značné množství vitamínů B1, B2 a B6, vitamíny C a E, jakož i kyselinu listovou, hořčík, železo a fosfor.
Ingredience
- 1ks hokaido dýně
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek celeru
- 3 ks brambor
- 1 ks mrkev
- 2 pl rajčatový protlak
- šťáva z půlky citronu na závěr
- kousek strouhaného zázvoru
- 1 a 1/2l voda (zeleninový vývar)
- 200 ml rostlinná smetana
- 1 čl. kmín mletý
- 1/2 čl. muškátový ořech
- 1/2 čl. kurkuma
- 1/2 čl. pepř
- sůl podle chuti
- dýňová semínka, vařená cizrna na ozdobu
Postup
- Na oleji osmahneme cibuli do zlata, přidáme nastrouhaný česnek a zázvor. Po chvilce přidáme všechny koření, které spolu opékáme dokud nezačnou vonět. Přimícháme rajčatový protlak a na kostičky nakrájenou dýni, mrkev, brambor, celer a zalijeme vodou. Když je zelenina dobře uvařená, rozmixujeme vše ponorným mixérem do hladka.
- Přidáme rostlinnou smetanu, ochutíme šťávou z citronu a solí. Dýňová semínka nasucho osmahneme na pánvičce dokud trošku nezhnědnou a nezačnou pukat. Hotovou polévku servírujeme ozdobenou s cizrnou a opečenými dýňovými semínky.
Dobrou chuť.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin#TOC_TITLE_HDR_2