Sezamovo - mandlové knoflíky
Sezamová semínka a zdraví
Sezamová semínka se v ájurvédě a indické kuchyni používají jako koření do různých slaných jídel, stejně tak i do různých cukrovinek. Lidé, kteří trpí nedostatkem vápníku by měli zařadit sezamová semínka do každodenního jídelníčku. Obsahují také omega-3 a omega-6 zdravé nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupin B, C i E, fytoesteroly, minerály, stopové prvky či kyselinu olejovou.
Ingredience:
- 1 sklenice nasucho osmaženého sezamového semínka
- 1/2 sklenice na sucho opražených mandlí (nebo arašídů)
- 1 polévková lžíce kardamom prášek
- 1/3 sklenice sladidlo (můžete použít datlový sirup, stevii, obyč. cukr, cokoliv co doma máte)
- 3 polévkové lžíce mandlového másla (nebo arašídového)
Postup:
1. Nasucho opražená a vychladlá sezamová semínka a mandle rozmixujeme, ale ne úplně na prach, tak aby zůstaly trošku i kousky.
2. Vložíme do mísy, přidáme kardamom, sladidlo a ořechové máslo. Vše spolu pořádně rukama promícháme dokud nevznikne lepivá hmota, ze které se ale velmi dobře tvarují knoflíky
3. Do jedné dlaně si vezměte kousek hmoty, trošku rozmačkáme, aby se vše spojilo a pak oběma rukama vytvarujeme kulku, kde do středu dáme oříšek)
4. Hotové sezamově – mandlové knoflíky odložíme na 10 minut do lednice.