Tapiokový pudink

Tapioková mouka je bezlepková, s nízkým obsahem cholesterolu, bohatá na vápník, hořčík, draslík, železo, vlákninu a vitamín B. Dnes si z ní uvaříme vynikající pudink.

Čokoládový pudink je naservírován ve skleněných miskách, ozdoben je čerstvým rybízem a mandlovými lupínky.

Co je tapioka?

Tapioková mouka se získává z hlízy rostliny maniok (podobnost k našemu bramboru), která pochází z Jižní Ameriky. V současnosti se už však pěstuje také v jiných tropických zemích.

Kořen rostliny maniok je položen na černém talíři, překrojený je na polovinu. Uvnitř je bílé barvy a vedle je nasypaný tapiokový škrob.

Tapioková mouka je vlastně škrob, který se používá v kuchyni pro přípravu slaných či sladkých jídel. Benefitem této mouky je lehká stravitelnost, neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro lidi s bezlepkovou dietou, má neutrální chuť a jemnou konzistenci.

Je zdrojem manganu, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, mědi a selenu.

Pozor si však musí dát diabetici a lidé, kteří chtějí snížit svoji hmotnost, protože tapiokový škrob obsahuje spoustu jednoduchých sacharidů a je poměrně dost kalorický.

Ingredience

  • 500ml mléka (může být i rostlinné u vegan verzí)
  • 2 plné polévkové lžíce tapiokového škrobu
  • 2 pl kakaa
  • 1 pl cukr (kdo má rád sladší, přidá 2 pl)

Postup

  1. Pudink z tapiokového škrobu se připravuje stejně jako klasický pudink. Polovinu mléka si dáme zahřát a do druhé části přimícháme tapiokovou mouku, cukr a kakao. Habarkou vše pořádně rozmícháme, aby pudink neměl hrudky.
  2. Když je mléko před bodem varu, přilijeme tapiokovou směs, ztišíme plamen a vaříme dokud pudink nezhoustne. Samozřejmě s receptem lze improvizovat, místo kakaa přidáte vanilkovou esenci a budete mít pudink vanilkový.

Dobrou chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz