Tapiokový pudink
Tapioková mouka je bezlepková, s nízkým obsahem cholesterolu, bohatá na vápník, hořčík, draslík, železo, vlákninu a vitamín B. Dnes si z ní uvaříme vynikající pudink.
Co je tapioka?
Tapioková mouka se získává z hlízy rostliny maniok (podobnost k našemu bramboru), která pochází z Jižní Ameriky. V současnosti se už však pěstuje také v jiných tropických zemích.
Tapioková mouka je vlastně škrob, který se používá v kuchyni pro přípravu slaných či sladkých jídel. Benefitem této mouky je lehká stravitelnost, neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro lidi s bezlepkovou dietou, má neutrální chuť a jemnou konzistenci.
Je zdrojem manganu, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, mědi a selenu.
Pozor si však musí dát diabetici a lidé, kteří chtějí snížit svoji hmotnost, protože tapiokový škrob obsahuje spoustu jednoduchých sacharidů a je poměrně dost kalorický.
Ingredience
- 500ml mléka (může být i rostlinné u vegan verzí)
- 2 plné polévkové lžíce tapiokového škrobu
- 2 pl kakaa
- 1 pl cukr (kdo má rád sladší, přidá 2 pl)
Postup
- Pudink z tapiokového škrobu se připravuje stejně jako klasický pudink. Polovinu mléka si dáme zahřát a do druhé části přimícháme tapiokovou mouku, cukr a kakao. Habarkou vše pořádně rozmícháme, aby pudink neměl hrudky.
- Když je mléko před bodem varu, přilijeme tapiokovou směs, ztišíme plamen a vaříme dokud pudink nezhoustne. Samozřejmě s receptem lze improvizovat, místo kakaa přidáte vanilkovou esenci a budete mít pudink vanilkový.
Dobrou chuť.