Tofu na arašídech
Zajímavá kombinace arašídů a tofu v receptu si vás získá už během vaření. Tofu na arašídech si oblíbí i vaši nejmenší.
Tofu a jeho benefity
Tofu patří mezi tradiční pokrmy v asijských zemích. Vyrábí se srážením sojového mléka s vápenatou solí, díky které je tofu bohaté na vápník.
Je bohaté na proteiny (až 1kg bílkovin na 100g tofu natural), proto se těší oblibě zejména u vegetariánů a veganů. Neobsahuje žádný cholesterol jako maso, a je bezlepkovou potravinou.
Tofu a sójové produkty se doporučují ženám v menopauze, protože tofu obsahuje fytoestrogeny, které dokáží zmírnit příznaky menopauzy. Lékařské studie ukazují také pozitivní účinky při prevenci rakoviny prsu.
Isoflavonoidy v tofu zlepšují cévní prokrvení, snižují riziko cévní mozkové příhody a kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelná konzumace tofu chrání před rakovinou žaludku, konzumovat se jej nemusí bát ani těhotné ženy a děti.
Ingredience:
- 1 balení tofu natural
- 1 ks cibule
- hrst nesolených arašídů
- 1 pl shoyu sójová omáčka
- 1 pl olivový olej
- sůl/koření
Postup:
- Cibuli nakrájíme na malé kousky a orestujeme na olivovém oleji.
- Po chvilce k ní přidáme arašídy a opékáme, dokud nebudou hezky vonět. Pokrájené tofu přihodíme k arašídům a cibulce.
- Podlijeme sojovkou, pořádně promícháme a dusíme cca 12 minut.
- Podle chuti přidáme pepř. Solit není třeba, přidáním sójové omáčky bude jídlo dostatečně slané.
- Jako přílohu můžeme zvolit pohanku.
Dobrou chuť.
Zdroje: