Vegan hubové rizoto
Lahodná chuť čerstvě nasbíraných hřibů v tomto rizotu vám zaručeně bude připomínat vůni lesa. Vyzkoušejte rizoto na veganský způsob.
Lesní houby a zdraví
K podzimu neodmyslitelně patří houby. Pokud patříte k vášnivým houbařům, jistě jste navštívili les zejména v souvislosti s touto pochoutkou. V tomto období můžete najít různé druhy hub, které vás mohou jak zasytit, tak příjemně obohatit na zdraví.
Již mnoho let se používají pro svoji jedinečnou schopnost dodávat chuť v mnoha kuchyních různých kultur. I když ve skutečnosti jde o houby, pro účely vaření se houby zařazují do kategorie zeleniny.
Houby můžete nalézt v mnoha různých tvarech, velikostech a barvách. Jsou chutné a poskytují mnohé zdravotní výhody. Neobsahují tuky, mají nízký obsah sodíku, nízký obsah kalorií a jsou bez cholesterolu. Obsahují také vlákninu, vitamíny a minerály, vitamín D, měď, vitamíny skupiny B a betaglukany.
Výživové výhody se liší v závislosti na typu hub.
Ingredience
- 1ks červená cibule
- 1 miska očištěných a nakrájených lesních hřibů
- olivový olej
- 1 miska rýže
- 200 ml rostlinná smetana
- sůl / pepř podle chuti / kmín mletý
- voda / zeleninový vývar na podlévání (nemusí být pokud houby pustí hodně šťávy)
Postup
- Jako první si opláchneme a uvaříme rýži. Hrnec dáme stranou a věnujeme se přípravě hřibů.
- Červenou cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na olivovém oleji. Houby si očistíme nakrájíme na drobné kousky. Přidáme kmín, sůl a pepř. Pořádně promícháme a necháme zakryté dusit do měkka.
- Když jsou houby udušené, přidáme smetanu, promícháme a do hotové směsi přidáváme uvařenou rýži za stálého míchání, dokud nedostaneme krémovou konzistenci. Ihned podáváme.
Dobrou chuť.
Zdroje: