Zelný salát s pečenými batáty
Strava hraje důležitou roli i při úpravě cholesterolu a trávení. Červené zelí je ta správná volba, pokud se snažíte upravit svůj jídelníček kvůli vysokým hladinám cholesterolu.
Červené zelí a jeho benefity
Zelí by mělo být součástí našeho zdravého jídelníčku vzhledem k jeho bohatému nutričnímu složení. Mezi různými odrůdami se červené zelí (také nazývané fialové zelí) považuje za nadřazené z hlediska živin.
Červenofialový odstín má díky přítomnosti flavonoidu a antioxidantu zvaného antokyanin, který se na základě studií prokázal jako účinný bojovník proti různým typům rakoviny.
Zjistilo se také, že celé červené zelí snižuje LDL cholesterol a triglyceridy. Je to způsobeno přítomností vitamínu C, polyfenolů (antokyanů, jiných flavonoidů a isothiokyanátů) a manganu v červeném zelí.
Červené zelí je bohaté na síru a další minerály. Tyto živiny pročišťují trávicí systém, zejména střeva, a pomáhají předcházet poruchám trávení a zácpě. Kromě toho se syrová zelná šťáva tradičně používá k úpravě žaludeční sliznice a hojení vředů. Kromě toho je červené zelí dobrým zdrojem vitamínů K a C.
Ingredience
- ½ hlávky menší červeného zelí
- 1 velký batat
- olivový olej
- sůl
- balení mražené kukuřice
- 200g edamame fazolky (můžeme nahradit hráškem)
- 1 ks rajče
- 2 pl pražených sezamových semínek
Dresink
- sojový jogurt bílý natural
- 1 pl umeocot
- šťáva z půlky limetky
- špetka pepře
- čerstvý koriandr
Postup
- Nejprve si očistíme sladkou bramboru, nakrájíme ji na malé kousky, polijeme olivovým olejem, osolíme a pečeme doměkka.
- Nakrájíme si červené zelí na drobné kousky, ve velké míse ji smícháme s rozmraženou kukuřicí a edamame.
Zelný salát servírujeme s pečeným batátem, nakrájeným rajčetem, dresinkem a posypaným sezamem.
Dobrou chuť 🙂